Chceš dnes udělat dobrý skutek ? Pomoz výše
uvedenému hříšníkovi tím, že mu dáš nějaké rozhřešení! Můžeš mu
ho poslat na e-mailovou adresu, kterou uvedl u zpovědi, nebo napsat
veřejně vyplněním formuláře na konci této stránky. A jestliže nechceš,
aby pod tvou přezdívkou mohl vystupovat ještě někdo jiný, zaregistruj
si ji ZDE !
|
Doporučuji si pořídit rýžovar a pytel rýže, ten pytel vydrží dlouho a cenově to vyjde hodně dobře a vařit rýži v rýžovaru je pohodlné a rýže je dobrá. A pak si ji dát s nějakou zeleninovou směsí, když odmítáš maso tak aspoň se sýrem, nebo tofu. Trvanlivé věci celkově doporučuji kupovat do zásoby v akci, právě tu rýži, těstoviny. Dále když máš málo bílkovin, zkus koupit v akci nějaký protein, ono vanilkový s tvarohem chutná jak smetanek, ale je to mnohem levnější a má to spoustu bílkovin. Sama mám zásobu pro líné dny, abych nejedla úplné kraviny a to rybí konzervy, které jsou výborné právě například s tou rýží a cibulí, nebo fazole v konzervě, atd. Dále jsou výbornou a ne zas tak drahou potravinou vajíčka. Ty taky vydrží, když si koupíš velké plato v akci. Jo a taky si uvědomit, že značkové věci nemusí být lepší, to taky ušetří hromadu peněz. Třeba kefír, mléko, tvaroh, jogurty, atd.kupuji výhradně značek řetězců a kvalita je úplně v pohodě za mnohem lepší cenu.
|
|
Je to jesteri provokace. Taha informace a pak zajisti nedostatek potravin ktere pouzivame. Rusove nam chteji zpusobit hladomor! Kdyby to nebyl fejk, ucastnila by se diskuse a zalozila by ji pod nejakym normalnim nickem.
|
|
Jídlo před výplatou, my to teda žerem kdykoli, je naše oblíbené: Kup zelí, nakrouhej to na nudličky (hodně zelí) nakrájej na drobno 2-3 cibule. Zpěň olej (tím moc nešetři) a dej smažit cibuli, pak na to vhoď to zelí a smaž až do zlatova, někdy během procesu přidej drcený kmín, ke konci (cca 5 minut před koncem) to posyp grilovacím kořením a ještě dosmaž. Než to dosmažíš uvař si těstoviny, pak to pořádně promíchej. Babička to ještě zapékala, my to neděláme.
|
|
Indický Dhál (polévka), nejjednodušší verze co se týká koření, abys nemusel kupovat kurkumu a podobně. Namoč žlutý hrách (cca 3 hrnky) , druhý den ho dej vařit do měkka. Na pánvičce zpěň máslo (tak čtvrtku) , vysyp do toho kari koření, zamíchej a vhoď do toho 3 rajčata (klidně čtyři) pomalu to smaž a pak to celý vlej do toho uvařeného hrachu. Osol podle chuti. Dá se udělat i z jiných luštěnin, třeba z čočky. V tomhle množství toho máš na dva dny minimálně.
|
|
Rozálie - není jí 20, píše sem už minimálně přes rok pod různými jmény, v podstatě pořád to stejné. Většinou tam udávala věk 30 - 35 let.
|
|
poraď se v rodině,, u mámy, co si máš kupovat, co ne, .. nekupuj "sračky". Nejlepší by bylo mít vařená jídla v některé jídelně. Jo v Čechách je jídlo drahé. Žiji v USAnežeru hamburgery, ale stravuji se doma (umím si uvařit cokoli) nebo v restauracích, ale tam mi moc nechutná. O prachy mi nejde vůbec. Najdi dobrou a ne drahou kuchyň. Moéje sestra tam našla jakousi "školní družinu" u Jablonce n.N a celkem levně se tam celá rodina nají...české poměry neznám.
|
|
Prostě si náplánuj jídlo na celý týden abys nic nevyhazoval. Pokud nespitřebuješ například celý květák, tak další den uvař jiné jídlo, kde využiješ květák. Nakupuj potraviny v akci. Myslim ze tvuj problem je ze neumis varit. Jinak by te napadlo milion jidel bez masa. Cokoliv jde bez masa a zadny sojivý mrdky nejim. Spagety, ryze, lusteniny, zeleniny, polelvky, pizza, chleba, quische…. Je dobrý mít doma základní věci… koření, sojovku, med, ocet, olej, worčestr, kečup, hořtice, konzervy s fazolemi, rajcaty, cizrnou… Kup si třeba kuchařku od Pohlreicha “Snadno a rychle - Bez masa”. Nebo Roman Vaněk má kuchařku “Jednoduše a dokonale - Zelenina a lušteniny”
|
Co jsem komu udělal |
|
|
Já si koušu nehty. Docela to nasytí, a nestojí to moc peněz.
|
|
Já nechápu tady ty hejty zas...každý jsme nějak začínali. Já jsem ve dvaceti uměla uvařit tak tři jídla, z toho jedno bylo párky, druhé polívka z pytlíku a třetí špagety s kečupem a se sýrem :-)
|
|
Viz Michal - pokud nemáš vůli, nikdo ti nepomůže. Pomoct si musíš sama. Můžeš si rozdělit peníze do obálek, vybrat v hotovosti částku, se kterou musíš vyjít apod. Tipy na jídla: luštěniny, kuskus, bulgur, polívky, saláty, plněný/zapečený brambory/těstoviny k snídani kaše (ovesný apod.), pomazánky, jogurt (bílý, který si budeš ochucovat dle potřeby), spousta indických jídel je bezmasých. Připojení k internetu očividně máš, tak zagoogli. Vymlouvat se v dnešní době, že nevíš, co vařit, je k nepochopení, pokud máš zdravý ruce a můžeš si vařit. Nejíst maso a skuhrat, že zelenina je drahá??? A co čekáš? Tak jez chleba a pij vodu, svátečně si uvař čaj/kafe.
|
knepochopení |
|
|
Levné bezmasé jídla můžeš udělat z luštěnin, sezónní zeleniny, vajíček, těstovin, rýže a klidně i chleba. Tady je pár mých oblíbených a levných jídel: To úplně nejjednodušší a hotové za 10 minut: Otevřeš konzervu fazolí (buď v tomatové nebo BBQ omáčce, ohřeješ, přidáš třeba ještě česnek (ale nemusíš). K tomu si uděláš dvě vajíčka natvrdo anebo sázené, můžeš to jíst jen tak nebo s chlebem. Orientální čočka - to si klidně můžeš udělat na dva dny: Den předem namočíš do vody 1-2 hrnky čočky. Druhý den na oleji uděláš jednu malou cibulku (nemusíš, pokud se ti nechce) a do toho naliješ tu čočku klidně i s tou vodou. Dáš to vařit a přidáš nakrájené brambory, mrkev, můžeš třeba pórek, trochu česneku. (Improvizuj a najdi svou oblíbenou kombinaci). Můžeš ještě přidat trochu vody, pokud to chceš jako polívku, nebo nechat nahusto. Přidáš hodně kari a dáš vařit. Prvních deset minut to hlídej, má tendenci utíkat z hrnce. Potom už stáhni teplotu a nechej to vařit cca 30-40 minut. Nakonec osol a je hotovo. Zase - můžeš to jíst s vajíčkem, nebo jen tak. Plněné brambory: Uvař buď jeden obří brambor i se slupkou (30 minut) anebo 2-3 menší. Nechej vychladnout (tohle můžeš udělat i den předem). Potom překroj na poloviny a lžičkou vydlabej ten vnitřek, nechej asi 1cm tlustou bramborovou "misku." Ty vydlabané brambory přendej do hlubokého talíře, rozmačkej vidličkou a přidej na kousky nakrájenou cibuli, sýr, jakékoli zbytky zeleniny co máš. Osol tu směs i ty vydlabané brambory. Do směsi dej jakékoli koření, co máš ráda. Rozklepni do toho dvě vajíčka a promíchej. Touhle směsí naplň ten vydlabaný brambor a dej to buď zapéct na půl hodiny do trouby anebo jestli máš pečenku nebo remosku, tak tam na cca 45 minut. Placky: Nastrouhej nahrubo jakoukoli zeleninu, co máš zrovna doma. Můžeš použít i rozmraženou. Přidej třeba konzervu hrášku (není nutné). Dej do toho dvě vajíčka a jakékoli koření. Pak pomalu přidávej hladkou mouku a míchej. Měla by ti vzniknout taková směs, která bude vypadat trochu jako těsto na bramboráky. Udělej z toho placky a ty buď smaž na oleji, nebo dej na plech papír a z té směsi udělej "buchtu", kterou upeč a nakrájej na čtverečky. Pak si vzpomeň na jídla z dětství - chleba ve vajíčku, nudle s mákem, žemlovka, různé vaječné omelety, palačinky, langoše, vařený květák, smaženou cuketu., houbovou smaženici...
|
Rozálie |
|
|
Tofu drahé není. Určitě bych ho zkusila. Další zdroje bílkovin jsou vajíčka, tvaroh, podmáslí, sýry, tempeh... A co vařit... Saláty, zapékat, nebo jen upravit a přidat přílohu, receptů existují tisíce a určitě jich najdeš spoustu se surovinami, které jíš. Mám pár jídel "nouzovek" která se vaří, když není prostor na velké vymýšlení - brambory a vajíčkem, nudle s tvarohem, brambory na cibulce s podmáslím. No a pak hospodař tak, že si nakoupíš suroviny na vaření těch receptů, které si najdeš, a necháš tam dostatečný prostor na spotřebování zbytků. Vycpávky nekupuj, nebo jen jednou za čas pro radost.
|
|
Hospodarit muzes obalkovou metodou. Na kazdy typ spotreby, si zalozis samostatnou obalku.
|
|
Michej si salaty, ciste zeleninove (se syrem) a pak s majonezou, jako je bramborovy, vlassky... ale bez toho salamu. Pokud jde o finance, zbav se vsech polotovaru a pouzivej zakladni suroviny. Nekde jeste funguji farmarske bedynky, zkus neco takove. Pokud jde fakt do tuheho, jsou i dobre salaty z pohanky. Jakoze v "ruskym stylu" by clovek na pohance vyzil za par stovek mesicne, ale trpet a devastovat si telo asi nechces. Pripadne kuskus se zeleninou, cuketa, grilovana zelenina...
|
|
Lidem, co nemají alespoň z části pod kontrolou své chování je úplně zbytečné cokoliv radit...
|
|
|