Chceš dnes udělat dobrý skutek ? Pomoz výše
uvedenému hříšníkovi tím, že mu dáš nějaké rozhřešení! Můžeš mu
ho poslat na e-mailovou adresu, kterou uvedl u zpovědi, nebo napsat
veřejně vyplněním formuláře na konci této stránky. A jestliže nechceš,
aby pod tvou přezdívkou mohl vystupovat ještě někdo jiný, zaregistruj
si ji ZDE !
|
Zaletím si do restaurace Pantagruel v Paříži. Má jen jednu michelinskou hvězdu. Holt to vydržím, když zrovna musím šetřit.
|
Gurmánka |
|
|
Tomu říkáš šetření? Můj propočet ukázal, že nejlevnější jsou rohlíky se sádlem. Pán chce vitamíny? Tak k tomu mrkev a jablko ve slevě. .. Vaření je otázka zvyku. Když se to člověk naučí, tak mu na 90% ty kupované blafy přestanou chutnat.
|
|
Pul kila slaniny: ty mas dost :-D pokud tohle povazujes za neosizene jidlo. Zeres ODPADKY!
|
|
Mr D: zeru ryby, maso, nejvic hovezi, ale i kureci a veprove, na snidani klidne testoviny, ale do toho tak pul kila slaniny, proste zadne sizeni, nejaky salat si take dam, ale nezeru jen nejakou hmotu za par korun, ktera se v zaludku nafoukne a vytvari dojem sytosti
|
Mrcake |
|
|
To vis ze jo, japonec sezere i syntetiku. Jasne, s jeho rozpoctem mam na stole hovezi, flasku vina ktere neurazi, urcite salat, dezert a mozna zmrzlinu :-D Kde se berou tihle mimonsti magori s instantnimi blafy za cenu zlata? Asi si koupim akcie ORKLY, blbove chteji jidlo z pytliku kazdy den.
|
|
Mr D: Ani trošičku, syntetický glutamáty mají naopak tu chuť umami plochou. Asi jako kdyby člověk trval na bílým krystalovým cukru, aby si užil sladkou chuť. Dostane sladkou chuť, ale plytkou, prázdnou, což je škoda, když je kolem nás tolik dobrot. Co se týče přírodní chuti umami - sójová omáčka, miso pasta, dlouho tažený vývar, rajčata, parmazán, mořské řasy, kimčchi... Jasně, pak už se nebavíme o úplně nejlevnějším vaření, ale při bohatém rozpočtu autora si můžeme pískat a není důvod sahat pro plochost.
|
|
Tvuj problem s glutamaty je "trochu" v kolizi s umami ;-)
|
|
Já jsem tu pohanku dělal právě s rýží, jednu dobu to bylo moje nejoblíbenější jídlo. Nasmažil jsem velikou horu cibule, v hrnci uvařil pohanku s rýží, na tu cibuli jsem ještě dal nějakou zeleninu a tofu a nasušené houby, kari, a potom jsem to všechno smíchal, přilil sojovou omáčku a hotovo - pro mne vynikající jídlo. Pravda, ty přísady z toho už udělají průměrně nákladné jídlo, hlavně tofu a sojová omáčka - ta pro mě musí být přirozená, ne ta supermarketová se syntetickými glutamáty. Ale nevařil jsem to kvůli šetření, spíš že mi to chutnalo a snad to bylo i trochu zdravé.
|
|
Jen pohanka se nedá jíst, ale mě třeba chutná. I víc než většina druhů těstovin. Hned po rejži.
|
|
Ad vlocky pro kone: nevyplati se, pro lidi jsou pod privatnimi znackami za stejnou/nizsi cenu a bezne jeste ve sleve 20-40%. Inspiruj se u rusaku, ti jen chlastaji a za zbytek penez kupuji pohanku. S pohankou jsi na 400Kc/osoba/mesic.
|
|
Když mám málo peněz, tak prostě nejím a hubnu. A hledám práci. To už se mi ale dlouho nestalo. Jinak nejlepší rada bilej tygr: "Při extrémné bídě se prý dají koupit i ovesné vločky pro koně, v padesátikilovém balení." :-)
|
|
Chápu, že se někomu nechce vařit každý den, ale není problém uvařit jídlo na víc dnů, klidně i celý týden, nakrabičkovat a dát do lednice. Za 340 kč si uvařím jídlo na 3 dny, 6 obrovských porcí a ještě mi zbyde.
|
|
Jednou jsem narazil na tohle video a ty norský popelnice se sladkostma jsou teda něco :D Nevim jestli jsou takový místa i v čr, ale jestli jo, člověk by nepotřeboval na obživu ani korunu :D https://m.youtube.com/watch?v=6-EHJqkIDGQ&pp=ygURamlkbG8geiBwb3BlbG5pY2U%3D
|
Tip |
|
|
Když jsem byla ještě chudá studentka, jela jsem výhradně na čínských polévkách. (Překvapivě) :D
|
|
Pojdme na to jinak, Italske testoviny ve sleve, koupis do 20Kc/500g, bez slevy od 40Kc, coz jsou 4 velke porce. Kdyz na to das Bolonskou omacku z hromady cisteho masa a nasypes na to 1/4 kila parmazanu, dostanes se na polovinu az 2/3 ceny jeho blafu ;-) Ja si myslim, ze ve skole vam aktualne nikdo nedrti koule pisemkama a zkousenim a proto delas drsnyho. Kdyz pak vylezes z toho podradneho pruchodaku s uplne dutou hlavou, zjistis, ze jsi jen DRSNA NULA a budes zrat jen pohanku :-D S obdivovateli kolotocaru to tak byva. Kdo z vas to ma? :-D
|
|
A co zere takovy Mrcake? Varenou repu, kartosku a pohanku? Mas problem s vlockama a musli, ktere zere vetsina civilizace vcetne bohatych? Sver se nam o svych stravovacich navycich, at se taky pobavime. S pohankou se vejdes do 400kc/osoba/mesic :-D
|
|
Typická zpověď. Připomněl jsem si nějaký vtip, jak na americké škole měli žáci napsat esej o chudých lidech. Jedna žákyně psala o lidech co byli chudí, jejich pokojská byla chudá, jejich zahradník byl chudý a šofér jejich luxusního auta byl taky chudý. Nesvěřuješ se kolik bereš, za co utrácíš a podbně. Třeba jaké máš vybavení bytu (ledničku a mrazničku, abys mohl kupovat jídlo v akci a nějakou dobu ti vydrželo...), jaké máš vzdělání, abys mohl usilovat o nějaké lépe placené zaměstnání... ...Vařit jsem líný... Takře jsi líný i na to, aby ses pokusil svou situaci si nějak zlepšit.
|
Radič |
|
|
Tvl jak muzete ty ovesne vlocky zrat, nebo mit jidlo za 340 kc na tyden, to musi byt teda mnamka
|
Mrcake |
|
|
"Ovesné vločky pro koně" :) To jsem nezkoušel. No i psí žrádlo má prý občas kvalitnější obsah, než to v supermarketu nebo kebabu. Jinak na intru jsem si dělal luštěniny a obiloviny. Je jich mnoho druhů a kombinací. Dají se také dělat různé úpravy pro změnu chuti, vaření, pečení atd., různé koření a dochucení, jiná zelenina. Hlávka zelí, řepa, to je skoro zadarmo aj. Jablek je všude tolik, že to lidi vyhazují, někdo zas okurky, houby, dýně. Olej nic moc nestojí. Maso taky nemusí být každý den. KFC a Mekáč je odpad, to už si zajdi radši k Vietnamcům, ty tam mají kolikrát i čerstvou zeleninu, maso, nudle, oříšky atd.
|
|
Pane bože. Ty vole si udělej špagety.
|
|
Vyhazuješ peníze. Na šichtu si uvaříš za třetinové peníze. Občas si koupit jídlo je ok, ale stravovat se tak pravidelně je finanční debilita.
|
|
Osolenou vařenou červenou čočku nebo pohanku s trochou levného oleje a jednou za pár dní i něco jiného, aby to nebylo tak nutričně nedostatečné. Když je hlad, člověku to i chutná...
|
|
Průměrně dám za jídlo 150kč denně a to si kurva žeru....ale 2 krutí stehna stojí 100kč, rýže 5kč a mám to na dva obědy....takže kolikrát se nažeru za 105kč někdy, když si udělám 4 hovězí burgery, tak 220...ale průměr 150:-) A vůbec si nestěžuju, v tom jsou sušenky,občas limonády,kafe,ciniminis.....prostě nic mi nechybí
|
Ohař |
|
|
Vařit jsi líný, protože tě to nikdo nenaučil. Vařit se dá extrémně rychle, jen vědět jak na to. Já mám z 80% uvařeno za 15 minut(nepočítám čas, kdy se to peče,vaří)
|
Ohař |
|
|
Jako sorry, ale za 340 korun mam uplne jiny level stravovani, nez nejaky grilovany orez pochybne kvality v tortille. Za ty prachy koupis v beznem obchodaku s prehledem min. 1-2kg veproveho a k tomu zeleninu, syr, lusteniny, pecivo, jogurty a spoustu dalsiho a ne nejky odpad od turka. Nejsi chudy, jsi liny magor, provokater, nebo rusak.
|
|
cože?
|
|
Uz per let vubec nejim.
|
|
340 dva kebaby to myslíš vážně? Za 340 koupíš jídlo na týden v Albertu a ani to nemusí být nic moc nekvalitní. Cibule, okurky, rajčata, banány, česnek, zázvor, to všechno nestojí skoro nic. Pečivo, šunka, sýr, vejce, maso, ryby, se dají taky většinou sehnat levně. Mražená zelenina už vůbec. Za 500 jídlo na týden naprosto jednoduše a kvalitní. Když nechceš nic moc vařit, můžeš to všechno jíst syrový, jen vejce vařit a maso péct, to zvládne i mimino
|
|
Když máme hloub do kapsy, tak nám stejná částka stačí pro pět lidí na několik dní. Vločkové kaše, brambory s vajíčkem, litý koláč, ve kterém je schovaná nějaká zelenina, husté polévky ze zeleniny, luštěnin a obilovin. Ano, člověk si musí na deset minut stoupnout k lince, ev. ke sporáku, ale žádné velké vaření to není.
|
|
Ty máš teda zatím peněz dost, jak to vypadá... Poslední záchrana jsou ovesné vločky, jenom uvařené ve slané vodě vyjdou opravdu hodně levně. Jinak všelijaké ovoce, ořechy apod. se dají nasbírat v přírodě, v lese ostružiny, houby... Ovšem pokud to člověk potřebuje celoročně, tak se to musí nějak konzervovat. Jablka, hrušky, švestky do těch vloček je nejjednodušší usušit, ořechy vydrží. Jinak i jiné druhý zrní: jáhly, rýže, pohanka... něco se dá na slano s houbama třeba, ty se taky na podzim nasuší. Při extrémné bídě se prý dají koupit i ovesné vločky pro koně, v padesátikilovém balení. To jsem zatím nezkoušel... Takhle jsem ale jedl naposledy ještě za socialismu, v součaném režimu mám pořád ještě na kousek másla, sýra, čočku, cibuli, česnek...
|
|
Pokud jsi líný vařit, máš lidově řečeno, peška. Když musíš platit cizím, nikdy neušetříš.
|
|
Celý chleba ve slevě - cca 15 Kč. Voda z kohoutku OK. Občas si můžeš na chleba koupit máslo ve slevě 40 Kč, vystačí na několik bochníků chleba.
|
|
Naučil bych se vařit na několik dní z levných surovin. -Vařit jsem líný. To by ses rychle naučil, kdybys neměl co jíst, neboj.
|
|
|