Jo, zas mam blokaci na IP. Chapu ze admin team ma na parku a nemam otravovat. Ja jen ze sem pisu celkem slusne a vazne nevim kdo me za co bloknul. Mozna budu svoji blokaci respektovat kdyz si nekdo vzpomene.
Aby moje buleni melo aspon nejakou hodnotu, prikladam recept na svickovou:
Suroviny
800 g zadního hovězího 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel ve stejném poměru) 1 cibule 50 g plnotučné hořčice 2 lžíce cukru 2 lžíce octa 100 g oleje kousek másla 100 g uzené slaniny asi lžíce mouky (podle lepku) 250 ml šlehačky 3 ks bobkového listu 5 ks nového koření 5 kuliček pepře citronová šťáva na dochucení sůl vývar
Postup přípravy receptu
Maso prošpikujeme hranolky slaniny (jde to skvěle pokud ji dáme na 0,5 hodiny do mrazáku) a opečeme na oleji nebo oleji s máslem (nebude se připalovat). Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu, přidáme cukr a necháme karamelizovat.
Přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem. Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa (tj. asi 1,5-2 hodiny ve středně vyhřáté troubě). Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme.
Je-li třeba, zahustíme hladkou moukou, rozkvedlanou v mléce a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně 20 minut), podle potřeby dosolíme.
Zjemníme smetanou, dochutíme citronem a lístkem másla, již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.
Poznámka
Vím, že receptů na svíčkovou je tu více, ale tento postup se trochu liší tím, že se ochutí výpeček již na začátku.
|